Hoe zorgen we  voor een Gennep waar het goed wonen en werken is

Komende week komt Michel Huisman, op verzoek van onze fractie ELsss, een lezing geven in Gennep.

Michel Huisman heeft de afgelopen jaren een ingrijpende verbetering van het centrum van Heerlen bewerkstelligt.
En dat niet als bestuurder of als architect. Michel is Beeldend Kunstenaar. Hij is geboren en getogen in Heerlen en houdt van zijn stad. Heerlen is na het verdwijnen van de mijnen in de jaren 70 afgegleden. Van een welvarende en bloeiende stad naar verpaupering.  Leegstand en verloedering waren schering en inslag in de stad.

Zo snel kan het gaan. Wat in jaren opgebouwd is kan door externe omstandigheden bliksemsnel wijzigen.

 In Heerlen was begin deze eeuw een plan om het verloederde stationsgebied en de omgeving te vernieuwen. Aan de Rijksbouwmeester was de opdracht al bijna verstrekt. Michel heeft in reactie op het ontwerp van de Rijksbouwmeester een eigen ontwerp gemaakt. Met resultaat. In 2020 is het Maankwartier opgeleverd. Thans trekt het Maankwartier bezoekers die komen kijken wat hier is neergezet.

En Michel gaat verder in Heerlen. Hij is met tientallen vrijwilligers de uitstraling van het centrum aan het verbeteren. De historische uitstraling aan het terugbrengen in de stad Heerlen die na de oorlog in haar vernieuwingsdrift prachtige gevels “gemoderniseerd” heeft.

In Gennep (en niet alleen in het historische centrum van Gennep) zien we vergelijkbare mechanismen als in Heerlen. De 2e Wereldoorlog heeft zware gevolgen gehad. Mijn moeder (toen wonende in Blerick) vertelde me altijd dat als ze als kind voor de oorlog in Gennep kwam, ze in een sjieke stad met veel allure kwam. Met mooie lanen en statige huizen. Want Gennep was een belangrijk stadje. De treinen reden vanaf hier naar Berlijn (en verder) of naar Londen. Gennep bloeide. En de hotels in Gennep en wijde omgeving trokken veel gasten die ook van de prachtige omgeving kwamen genieten.

Na de oorlog lag Gennep in puin, de trein verdween en de Maasbrug werd pas in 1955 hersteld.
Er is nog veel te vertellen over de ontwikkelingen daarna en van nu. Maar.

Hoe moet dat verder? Hou houden we een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Er zijn heel veel losse ideeën. Wellicht allemaal goede oplossingen. Maar binnen onze politieke partij ELsss vinden we het van belang dat de kwaliteit van wonen en werken goed is en beter wordt. Wij zien veel risico’s. Daar willen we het de komende tijd over gaan hebben met elkaar.
Daarom organiseert ELsss een lezing om inspiratie op te doen. Niet de oplossing, want die komt niet van buiten. De oplossing of de toekomst zullen we op eigen kracht en met elkaar moeten bedenken en bewerkstelligen.

En elke verandering begint met een vraag. “Hoe kunnen we bewerkstelligen dat de gemeente Gennep nog beter wordt om er te wonen en te werken?”



NB: waar ik Gennep schrijf bedoel ik ook Ottersum, Milsbeek, Heijen en Ven-Zelderheide.

Bron omslagfoto met dank aan: www.gennepnu.nl

De lezing wordt gehouden op donderdag 8 december 2022. Aanvang 19.30 uur in de raadszaal van het historische stadhuis in Gennep. Aanmelden via info@elsss.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *